Știri Video

(Video) X1 cu FL, SF90 cu Stradale

(Video) X1 cu FL, SF90 cu Stradale

BMW a înflorit la capitolul debuturi în mai – noua generație Seria 1, sau marile X5 și X7 M50i sunt doar câteva exemple. Acum vedem și micul crossover X1 reîmprospătat, în timp ce Ferrari ne oferă SF90 Stradale drept replică la Mercedes-AMG One, McLaren Speedtail și Aston Martin Valkyrie.

Micul X1 este acum mai extrovertit şi mai sportiv, conform BMW, mulțumită unui foarte subtil facelift care aliniază noua versiune a crossover-ului cu restul gamei constructorului. Partea frontală primește – la fel ca Seria 1 – o grilă de dimensiuni sporite, cu „rinichii” care acum se unesc în centru și noi faruri LED adaptive. În plus, bara integrează proiectoare de ceață orizontale în locul celor rotunde şi prize de aer mai mari. În spate detaliile sunt absolut minore – de exemplu noua încrustație în șorțul spate în culoarea caroseriei, în timp ce în lateral pe partea șoferului își face apariția o proiecție „X1” cu LED-uri în două tonuri.Avem și trei noi culori pentru exterior – Jucaro Beige, Misano Blue (doar pentru modelul M Sport) şi BMW Individual Storm Bay), precum și patru noi variante de jante din aliaj. Varianta M Sport este mai independentă vizual de acum, cu suspensie M Sport coborâtă și echipare BMW Individual High-gloss Shadow Line, plus pachet M Aerodynamics. La interior, display-ul central standard de 6,5 inch poate fi schimbat cu unul de 8,8 inch sau cu noul ecran tactil de 10,25 inch. Capitolul motorizări rămâne neschimbat – sDrive16d (tracțiune față, 116 CP), xDrive25d (4×4, 231 CP) sau xDrive25i (benzină, 4×4, 231 CP).


Peisajul hypercar-urilor hibride devine din ce în ce mai aglomerat în ultimul timp – Valkyrie, Speedtail și AMG One urmând să primească replica nou introdusului expert în performanțe italiene de la Ferrari: SF90 Stradale. O singură privire și vom înțelege plasarea sa în gamă – SF90 Stradale este urmașul spiritual al controversatului LaFerrari (care la rândul său are o moștenire importantă în Enzo, F50, F40, etc.). Însă, în același timp, SF90 Stradale este o privire aruncată în viitor și o legătură directă cu lumea motorsport-ului.Fanii din Formula 1 știu deja explicația numelui – este același cu al monopostului din Marele Circ, „Stradale” fiind mențiunea legalității sale iar SF90 fiind un cod pentru Scuderia Ferrari și aniversarea celor 90 de ani de implicare în lumea curselor cu motor. Așadar, tradiție și inovație – la un loc. La fel ca rivalii direcți Aston Martin Valkyrie sau Mercedes-AMG One, SF90 Stradale este cât se poate de plug in hybrid. Iar combinația este realizată între un V8 de 780 CP (cea mai mare putere atinsă de un astfel de motor Ferrari) și nu mai puțin de trei motoare electrice, care oferă încă 220 CP, pentru un total general de 1000 de ponei. Două sunt plasate în față, pentru capabilități 4×4 electrificate. Iar al treilea – MGUK (Motor Generator Unit, Kinetic) este derivat direct din F1 și poziționat între motorul V8 și nou dezvoltata cutie cu dublu-ambreiaj și opt rapoarte.Primul hypercar Ferrari cu tracțiune integrală, SF90 Stradale are grijă să profite la maxim de avantajele inerente – cu un sprint la 100 km/h în 2,5 secunde și la 200 km/h în doar 6,7 secunde. Viteza maximă este 340 km/h. Și, în ciuda greutății adiționale, SF90 este chiar mai rapid decât LaFerrari pe pista de la Fiorano, cu un timp de 1:19, față de 1:19.70. Pentru proprietarii care nu vor să polueze în afara circuitelor, există și opțiunea EV – autonomia este de maxim 25 km la o viteză nu mai mare de 135 km/h, existând inclusiv binevenite capabilități plug in. Stilistic, Ferrari vorbește despre prima mare reinventare a limbajului modelelor sale cu motor central de la 360 Modena încoace, lansat acum două decade – iar aerodinamica, ca de obicei, este un capitol crucial. SF90 generează 390 kg la 250 km/h, un nou „barem pentru forța de apăsare și eficiență între automobilele stradale de înaltă performanță.”


Și interiorul este complet nou, cu un ecran central de mici dimensiuni și un instrumentar de bord de dimensiuni colosale – 16 inch, plus sistemul head-up display. Volanul, de inspirație F1, oferă control direct asupra modurilor de funcționare – eDrive, Hybrid, Performance și Qualify. Primul este EV complet, al doilea alternează între moduri automat, al treilea utilizează cu predilecție V8-ul și încarcă în același timp acumulatorii, în timp ce ultimul este cel care dezlănțuie toți cei 1000 CP, fiind perfect pentru sesiunile de circuit. SF90 Stradale cântărește doar 1570 kg și este chiar mai ușor decât LaFerrari – 13 kg, în timp ce șasiul complet nou realizat dintr-o combinație de materiale ușoare (inclusiv fibră de carbon) este cu 20% mai dur și cu 40% mai rigid pe axa de torsiune.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

abonamente auto motos si sport

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE