Motorsport Știri Video

(Video) Volkswagen prezintă versiunea finală a monstrului electric de Pikes Peak – I.D. R

Cu două săptămâni înaintea marii provocări – doborârea recordului absolut pentru vehicule electrice în cadrul Pikes Peak International Hill Climb – Volkswagen ne prezintă versiunea finală a designului ales pentru I.D. R, precum și specificațiile tehnice.

Monopostul de curse cu emisii zero va purta numărul e concurs 94 (o alegere determinată de poziția în alfabet a celor două inițiale – I.D.) și va încerca să ofere lumii întregi un timp mai bun de 8 minute 57.118 secunde, recordul actual la categoria EV, deținut de Rhys Millen din 2016 și stabilit cu ajutorul modelului e0 PP100.

I.D. R va ataca celebra cursă montană cu o greutate totală mai mică de 1100 kg, fiind dotat cu două motoare electrice – câte unul pentru fiecare axă – care împreună oferă 680 CP și își asigură energia din cele două pachete de acumulatori Li-Ion amplasate în stânga și dreapta cockpit-ului. Pe 24 iunie își va demonstra capabilitățile – inclusiv faptul că ar trebui să fie mai rapid până la 100 km/h decât un monopost de Formula 1, cu un timp de 2,25 secunde. Mai important ar putea fi un alt detaliu – echipa VW Motorsport a lucrat îndeaproape cu echipa responsabilă de creația noii familii I.D. de modele electrice de serie, astfel încât există șanse destul de mari ca o parte din inovațiile de pe I.D. R să devină mai devreme sau mai târziu o realitate curentă.


Un bun exemplu ar putea fi sistemul de încărcare rapidă utilizat pentru pachetul de acumulatori de 90 kWh – VW Motorsport nu a urmărit o autonomie anume, ci au dorit să fie siguri că vor avea parte de un echilibru între densitatea energiei și masă. Practic, bateria trebuie – pe parcursul traseului de 19,99 km – să ofere nu mai puțin de 156 faze de accelerare, câte una pentru fiecare viraj, drept pentru care sistemele livrează inteligent doar câtă putere este nevoie pentru condițiile de drum din acel moment. În plus, sistemul de recuperare a energiei va aduce înapoi până la 20% din necesar datorită sistemului de frânare de tip „brake-by-wire” – în timp ce în paddock (situat la 2800 metri altitudine) electricitate necesară reîncărcării dar și tuturor dispozitivelor electrice este generată cu ajutorul unui generator pe Glycerol. Acesta este un alcool zaharat, generat inclusiv ca deșeu în producția de bio-diesel, care arde aproape fără emisii nocive – el este non-toxic și poate fi regăsit în industria alimentară sau cosmetică drept aditiv (E422).

 

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE