Știri Video

(Video) Laffite G-Tec X-Road, supercar pentru off-road

(Video) Laffite G-Tec X-Road, supercar pentru off-road

Laffite G-Tec X-Road ar putea fi un vehicul unic în lumea auto, însă producătorii au construit de mult această sintagmă acoperind absolut toate nișele posibile. Și totuși, avem de-a face cu un crossover care nu este SUV și un supercar care nu este doar pentru asfalt. Plus vânzări în România de la Dacia și BMW.

Constructorul autohton de la Mioveni a dezvăluit rezultatele sale comerciale pentru anul 2019, precizând că a ajuns la vânzări de 55.463 de vehicule pe piața autohtonă (54.593 în 2018). Disponibil, de la sfârșitul anului, și într-o versiune Stepway – inedită pentru un vehicul sedan – Logan berlină rămâne cel mai bine vândut autoturism pe piața autohtonă, cu 20.433 vehicule livrate în 2019. Versiunea Logan MCV a fost, cu 4096 exemplare comercializate, cel mai bine vândut break din România. Duster și-a menținut poziția de lider detașat în segmentul SUV, cu 12.795 unități vândute, din care 70% în configurație 4×4. Vânzările totale ale mărcii Dacia (România, plus piețele internaționale) au atins, anul trecut, 736.570 unități. În Europa (statele UE + EFTA), Dacia a comercializat 581.543 de exemplare.

(Video) Laffite G-Tec X-Road, supercar pentru off-road

BMW Group a atins un nou record pe piața din România, cu livrări de 3112 unități pentru mărcile BMW și Mini. În plus, BMW M GmbH devine – la nivel global – cel mai de succes constructor din segmentul său: 135.829 de automobile livrate în 2019. Divizia de performanță a înregistrat cel mai bun rezultat din istoria sa de 50 de ani. În România, BMW M a livrat 295 exemplare BMW M şi M Perfromance. La nivel de grup, vânzările au crescut cu 1,2%, la 2.520.307 exemplare. BMW a urcat cu 2 procente la un nou nivel record – 2.168.516 unități.

(Video) Laffite G-Tec X-Road, supercar pentru off-road

Nu este un SUV standard, dar nici un supercar obișnuit – este Laffite G-Tec X-Road (o idee asemănătoare are și GFG Style Kangaroo). Însă, face în mod clar cinste nișei crossover, trecând peste orice normă fără discriminare – este un automobil de mici dimensiuni cu doar două locuri, tracțiune spate în loc de integrală și o greutate foarte redusă (1300 kg) care totuși preferă drumurile neasfaltate în locul circuitelor line. Pare rețeta unui automobil de raliu – însă Laffite G-Tec X-Road are și un secret: cursa suspensiilor are nu mai puțin de 17 inch (43 cm).

(Video) Laffite G-Tec X-Road, supercar pentru off-road

Laffite G-Tec X-Road are un nume lung deoarece este rezultatul unui îndelungat proces de creație. Laffite Supercars este un startup californian cu sediul în Los Angeles, co-fondat de Bruno și Laetitia. Iar Bruno a făcut parte din echipa Zarooq Motors (un startup din Emiratele Arabe Unite) care a creat proiectul Sand Racer. Acesta din urmă se va materializa, până la urmă, în 2020 sub forma noului X-Road. Iar compania europeană G-Tec s-a implicat pentru a crea șasiul și pentru a îngriji de centrul „The Laffite Supercars Performance” din Valencia, Spania.

Asamblarea finală va avea loc la Los Angeles, iar Laffite G-Tec X-Road va primi sub capotă un V8 LS3 de la GM ce va dezvolta între 470 și 720 CP. Restul detaliilor tehnice includ transmisie secvențială cu padele (cinci sau șase rapoarte), un șasiu din oțel crom-molibden și o viteză maximă de „doar” 230 km/h. Laffite propune o serie exclusivă de doar 30 de exemplare, cu prețuri pornind de la $490.000. Doritorii pot abandona formatul ICE în favoarea unuia complet electric, însă prețul de bază urcă la $570.000.

(Video) Laffite G-Tec X-Road, supercar pentru off-road

Subaru se pregătește să devină un constructor exclusiv electric – precum Tesla Inc. Asta în ciuda faptului că are foarte puține modele electrificate, printre care modelele Crosstrek Hybrid (SUA) și Forester e-Boxer (Europa). Conform Reuters, ambiția producătorului japonez este de a deveni complet EV încă din prima jumătate a decadei 2030. Pentru a-și materializa strategia, compania va dezvolta modele hibride cu ajutorul partenerului Toyota, urmărind să ajungă la 40% vânzări electrificate până în 2030. În plus, Subaru are în dezvoltare un model crossover complet electric – iar compania a prezentat și primele schițe ale conceptului care îl precedă.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE