Știri Video

(Video) Edițiile speciale și aniversările strălucesc… în mod clasic

Aston Martin, Fiat, Jeep, Harley-Davidson și Porsche – constructori care nu au puține elemente în comun, însă noutățile lor recente le-au adus împreună… pentru a sărbători cu ediții speciale și aniversări clasice.

Constructorul britanic are chiar două modele speciale – ambele bazate pe fantasticul DB11, prima dintre ele fiind și ea gata de o conexiune cât se poate de clasică: această creație „Q by Aston Martin – Commission” a fost botezată Henley Royal Regatta DB11 Volante, și este evident menită să celebreze venerabilul eveniment nautic (4-8 iulie, Henley-on-Thames).


Cel de-al doilea DB11 creat de departamentul Q este DB11 Classic Driver Edition, versiune specială care celebrează două decade de la lansarea website-ului dedicat colecționarilor de automobile fondat de antreprenorul Benjamin Knapp Voith – și va fi strict produsă în doar 20 de exemplare, toate inspirate de culorile utilizate de „Classic Driver” dar și dotate cu o nuanță „vintage” a constructorului, „Charcoal Grey” – împrumutată de la modelele anilor 1960.


Trecem la Fiat, care de această dată reușește să fie mai interesant chiar și decât cele două modele Aston de mai sus – sau cel puțin mai adorabil. „Noul” Fiat 500 Spiaggina este momentan un exemplar unicat, realizat de Garage Italia împreună cu Pininfarina pe baza modelului 500C – însă fanii vor putea în curând să-și transforme propriul 500 cabrio cu ajutorul viitorului kit de conversie. Designul este cât se poate de „vintage” în primul rând deoarece noua versiune este un omagiu direct adus modelului Fiat 500 Jolly a.k.a. „Spiaggina” lansat în 1958 – acum 60 de ani – drept prima ediție specială a modelului original. Iar în cazul în care modelul Pininfarina/Garage Italia vi se pare un pic prea „extrem”, Fiat oferă propria ediție specială Spiaggina ’58 – strict limitată la 1958 exemplare.
Fratele american Jeep este o prezență constantă în Europa – este până la urmă marca de suflet a FCA peste tot în lume – deci o vizită la Praga, în Republica Cehă, nu ar fi neapărat o surpriză. Însă Jeep merge acolo cu un scop precis: să fie alături de entuziaștii motocicletelor Harley-Davidson, constructorul sărbătorind cu fast 115 ani de existență. Desigur, aceasta este și o ocazie pentru Jeep de a-și etala noutățile: versiunea restilizată a lui Cherokee, noul Wrangler, facelift-ul lui Renegade sau numeroasele accesorii Mopar.


Și nu în ultimul rând, specialistul în automobile Porsche, Paul Stephens, a dezvăluit – în cadrul unui eveniment dedicat la Londra, înainte de prezentarea oficială în cadrul Le Mans Classic – o versiune specială a modelului 911, botezată Le Mans Classic Clubsport și gata să facă o gaură în portofelul viitorului posesor, datorită prețului de pornire de minim 250.000 lire sterline. Dezvoltată în parteneriat cu Peter Auto, organizatorul Le Mans Classic 2018, noua versiune este un „restomod” – însă din păcate fanii vor trebui să aștepte primele livrări din 2020 pentru a avea parte de ceremonia specială de livrare desfășurată chiar la Le Mans.


Doar zece unități vor fi produse, pentru a marca cele 10 evenimente Le Mans Classic de până acum, detaliile tehnice fiind absolut delicioase. Greutatea este de 970/1075 kg în funcție de specificație (Lightweight/ Clubsport), propulsorul de 3,4 litri boxer răcit cu aer are 300 CP și performanțele sunt pe măsură inclusiv datorită detaliilor moderne: 100 km/h sunt atinși în 4,4 secunde și viteza maximă ajunge la peste 280 km/h.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE