Magazin Retro Știri

(Video) Valkyrie la Silverstone, 25 de Audi Sport și nu numai

(Video) Valkyrie la Silverstone, 25 de Audi Sport și nu numai

Aston Martin a prezentat pentru prima oară, pe circuitul de F1 de la Silverstone, noul hypercar Valkyrie în forma finală de producție. Audi Sport celebrează 25 de ani de „înaltă performanță, plină de caracter și individualitate”, în timp ce fanii Porsche se pot întoarce în 1968 pentru un 911K Outlaw restomod. Iar Grupul Volvo s-a apucat de militărie, cu Arquus Scarabee.

Aston Martin – alături de partenerii Red Bull Racing – au decis să facă cadou fanilor un moment extrem de anticipat: debutul oficial în fața publicului, în forma finală de producție, a hypercar-ului Valkyrie. Îl știm deja de doi ani – însă până acum am fost martorii evoluției prototipurilor de pre-producție, nu al modelului final. Așteptarea a luat în sfârșit final și de acum știm cum vor arăta cele doar 150 de exemplare Valkyrie – dar mai ales știm cum vor suna acestea în lumea reală. Nu de alta, dar abia așteptăm să vedem ce poate V12-le aspirat natural creat de Cosworth – atunci când se alătură motoarelor electrice pentru a dezvolta cei 1160 CP și 900 Nm promiși de Aston Martin și Red Bull Advanced Technologies.

Evident, cum britanicii și austriecii sunt parteneri inclusiv în lumea nebună a Formulei 1, la prima sa ieșire publică Valkyrie a primit un costum pe măsură – îmbrăcând culorile monopostului de F1: negru cu accente roșii. Chiar și companiile au sărbătorit momentul, dezvăluind că după numeroase luni de modelare digitală și simulări computerizate, inginerii Aston și Red Bull AT au fost și ei martorii unuia dintre primele momente în care Valkyrie a fost pilotat în lumea reală, pe faimosul circuit de la Silverstone.

 

Pentru constructorul din Ingolstadt, epopeea modelelor sale de înaltă performanță debuta în urmă cu fix 25 de ani, sub forma primului model – Audi RS 2 Avant. Logic, compania a înființat și o nouă divizie care să aibă grijă de foarte specialele versiuni RS: quattro GmbH, devenită între timp Audi Sport GmbH. În mod corespunzător, până acum au fost prezentate un total de 25 modele RS, însă 2019 este gata să destabilizeze balanța: cu nu mai puțin de șase premiere, din care două sunt RS-uri nemaivăzute până acum. În prezent, Audi Sport are șapte modele în ofertă: TT RS Coupé și Roadster, RS 3 Sportback și Sedan, RS 4 Avant, RS 5 Coupé și RS 5 Sportback.

Poate nu știați, însă ne cam pasionează Porsche-urile mai „bătrânele, dar modernele” – în speță exemplarele restomod. Iar legendarul 911 are un loc special în inima noastră – din ce în ce mai aglomerată cu exemplare renăscute. Precum acest 911K, botezat „Outlaw”, realizat de renumitul specialist Rod Emory. El este cunoscut pentru echilibrul perfect între experiența de automobil clasic și adăugarea elementelor care oferă un plus de confort, performanță și siguranță. În plus, clientul a dorit să emuleze experiența tip „rally” a modelelor din seria 908-010 – despre care legenda spune că nu a existat decât pe parcursul a fix cinci exemplare prototip.

Vă mai aduceți de Humvee – vehiculul militar american din care s-a născut de acum defunctul Hummer? Ei bine, Grupul Volvo – proprietarul Arquus Defense – are o soluție pentru cei nostalgici: Scarabee. De fapt, noi credem că este o soluție pentru militarii care au nevoie de protecție. Și de un vehicul care nu doar cară cu el peste 1800 kg pe orice tip de teren, datorită suspensiei adaptive. Ci mai ales se descurcă pe orice tip de teren – datorită sistemului de direcție pe toate patru roțile, care îi permite să se deplaseze inclusiv pe lateral… la 90 de grade! Este și prietenos cu mediul – sistemul de propulsie este diesel hibrid: 300 CP cu aprindere prin compresie și încă 103 electrici, suficient pentru a conferi un imbold „monstrului” de 5987 kg. Cât să „aterizeze” (a fost dezvoltat cu capabilități speciale de desant aerian) în înzestrarea armatei franceze, până în 2025.  

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE