Știri

UK Automotive – cu Ford și JLR la bord – vrea să elimine stresul parcărilor

Cum apariția bruscă a câtorva mii de locuri de parcare într-o metropolă aglomerată este un țel utopic, consorțiul britanic preocupat de automobile autonome și conectate a propus o soluție alternativă: un valet self-driving.

Deocamdată totul a fost doar o demonstrație tehnologică – însă scopul final este ca tehnologiile automate să devină o realitate menită să elimine stresul condusului, cel puțin în anumite situații. Cazul concret experimentat de echipele UK Automotive – ce includ în consorțiu și constructorii Ford și Jaguar Land Rover – a fost cel al momentului când șoferul a ajuns la destinație și trebuie să găsească un loc de parcare. Testul a avut loc pe drumurile publice din localitatea Milton Keynes – un adevărat centru al tehnologiilor mobilității viitorului în Anglia – și a implicat automobile prototip cu capabilități self-driving, care își găseau singure locurile de parcare și apoi efectuau manevrele necesare fără nici o implicare din partea șoferului.


În plus, fiecare producător a mai testat și noi tehnologii. Spre exemplu JLR a adus tehnologii connected precum Emergency Vehicle Warning (alertează șoferul de apropierea unui vehicul de intervenții în caz de urgență, indicând inclusiv direcția de apropiere) și Electronic Emergency Brake Light (EEBL) – ce oferă o avertizare în momentul în care este detectată o frânare de urgență la un alt automobil connected, echipat cu tehnologie de comunicare V2V (vehicle-to-vehicle). Conform Ford, noua tehnologie „collaborative parking” poate inclusiv afișa hărți realizate cu informații de tip „crowd-source” care prezintă în timp real disponibilitatea locurilor de parcare din centrele specializate.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

abonamente auto motos si sport

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE