Auto util

Trei măsuri eficiente prin care să previi defectarea motorului  

defectarea motorului

Într-o zi normală, n-ai timp să te gândești la modul în care funcționează motorul mașinii tale. Pur și simplu te urci în mașină, o pornești și pleci. De motor îți amintești abia atunci când începe să emită zgomote neobișnuite sau când senzația pe care o ai, la volan, te face să crezi că ceva e în neregulă cu mașina.  

Decât să aștepți atât de mult și să cheltuiești o avere pe repararea defecțiunilor survenite la motor, mai ușor ar fi să îl întreții. N-o să îți răpească prea mult timp, nici chiar dacă nu trebuie să fii cel mai îndemânatic om de pe planetă. Ar fi suficiente câteva verificări periodice și, atunci când e cazul, schimbarea unor consumabile.   

Uite care sunt cele mai importante trei lucruri simple pe care le ai de făcut ca să previi apariția  defecțiunilor la motorul mașinii tale:

  • Folosește un ulei de calitate și schimbă-l la momentul potrivit

Schimbul de ulei este vital pentru funcționarea motorului. Rolul unui ulei de motor de calitate este să mențină piesele bine unse și, astfel, să le împiedice să se supraîncălzească. Dacă lași să treacă prea multă vreme între schimburile de ulei, motorul tău ar putea suferi daune iremediabile.

Uleiurile de motor de aici vor minimiza uzura și vor menține performanțele motorului la cote ridicate pentru mai mult timp. În plus, vor proteja motorul împotriva formării de depuneri și vor îndepărta pericolul reprezentat de diverșii agenți cu potențial contaminant.

Frecvența cu care trebuie să schimbi uleiul e dată de tipul motorului. Potrivit cars.com, pentru motoarele noi, recomandat ar fi să o faci după fiecare 8.000 de kilometri (circa 5.000 mile). Motoarele de generație mai veche ar putea avea nevoie de schimburi mai dese de ulei.

 Înțelept ar fi să ții cont de recomandările producătorului, cu privire la frecvența schimbării uleiului. Dacă ai pierdut manualul mașinii, cel mai probabil l-ai putea descărca de pe internet.

Filtrele de ulei trebuie, de asemenea, înlocuite, din când în când. Scopul lor e să rețină impuritățile care se adună în ulei și care ar putea pătrunde în motor, cauzând zgârieturi sau chiar blocaje. Aceste impurități ar putea fi așchii metalice, particule de rugină, sedimente sau nămol.

Atunci când schimbi uleiul, verifică, deci, și starea în care se află aceste filtre.

  • Întreține sistemul de răcire

După schimbarea uleiului, întreținerea sistemului de răcire este al doilea cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a preveni supraîncălzirea motorului.  

Poți începe prin verificarea nivelului lichidului de răcire. E suficient să ridici capota și să arunci o privire la rezervorul gradat, transparent, care conține o substanță verde sau portocalie. Nivelul de lichid este optim atunci când nu scade sub gradația minimă, dar nici nu o depășește pe cea maximă.

Pompa de apă va trage acest lichid din rezervor și îl va propulsa în blocului motor, imediat ce termostatul va indica o creșterea iminentă a temperaturii de funcționare. Din blocul motor, lichidul de răcire va ajunge înapoi la radiator, unde se va răci din nou.  

Dacă motorul se supraîncălzește cu toate că nivelul lichidului de răcire din rezervor este optim, e momentul să mergi la service.

  • Permite-i să respire

Imaginează-ți că te antrenezi pentru un maraton. Alergi zilnic, mănânci ce trebuie și te odihnești suficient. Cu toate astea, în ziua cursei, bine antrenat și odihnit cum ești, constanți că abia mai poți să tragi aer în piept. N-ar mai avea sens nici măcar să te aliniezi la start.

Ca și tine, motorul mașinii are nevoie să respire aer curat, ca să poată da randament. De fapt, după combustibil, aerul este a doua cea mai importantă resursă care-l ajută să funcționeze.

Filtrele de aer au menirea de a opri impuritățile aflate în suspensie să pătrunde în motor. După o utilizare îndelungată, însă, acestea s-ar putea însă înfunda. Iar într-o astfel de situație, circulația aerului prin motor ar fi îngreunată.  

Poți să previi foarte simplu o astfel de problemă. Tot ce ai de făcut este să  examinezi și filtrele de aer, atunci când schimbi uleiul. Dacă îți par murdare, înlocuiește-le.

Riști să cheltuiești o avere pentru remedierea defectiunilor care survin la motor din cauza supraîncălzirii. Ca să te asiguri că nu îți lași și ultimul ban la service, ar fi suficient să previi apariția unor defecțiuni, urmând sfaturile simple de întreținere a motorului, din materialul de mai sus.  

 

Sursa foto: Shutterstock

Tag-uri

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE