Magazin Știri Video

(Video) Cu recorduri, în camping la SVDL

(Video) Cu recorduri, în camping la SVDL

Genovation GXE și Koenigsegg Regera nu au aproape nimic în comun. Cu două excepții majore – ambele au sisteme de propulsie electrificate. Și ambele sunt posesoare de noi recorduri. În schimb, Peugeot și Citroen au plecat în vacanță, la SVDL 2019, cu două concepte: Boxer 4X4 și SpaceTourer The Citroënist.

Despre Regera au curs deja râuri de cerneală. Însă Koenigsegg ne-a demonstrat că are puterea de a oferi surprize în momente neașteptate. Iar Genovation este tot un exemplu concludent despre puterea voinței, doar că de această dată în categoria startup-urilor exotice EV. Dar să pornim povestea în modul electric. Acum doi ani, în 2017, Genovation devenea un nume pe scena mondială cu ajutorul un Corvette C6 propulsat integral electric. Pe atunci, compania reușea să doboare recordul de viteză pentru vehiculele de producție din categoria EV – noul barem fiind de 336,3 km/h (209 mph).

(Video) Cu recorduri, în camping la SVDL

Anul trecut a debutat și versiunea de producție, care între timp a trecut la generația C7 de Corvette, iar anul acesta sunt programate și primele livrări. Înainte de toate, însă, Genovation s-a întors pe pista de la Kennedy Space Center (aceeași pe care odinioară aterizau navetele spațiale). Și astfel, unul din cele doar 75 de exemplare GXE și-a doborât propriul record, impunând noul standard la 210,2 mph (338,28 km/h). Nu e deloc rău pentru o conversie – una dotată cu 800 CP, 949 Nm și acumulatori de 60 kWh.

(Video) Cu recorduri, în camping la SVDL

Regera, în schimb, este o mai veche cunoștință a fanilor Koenigsegg. Un fel de companion mai „blând” al modelului Agera RS (și al urmașului său, Jesko) – unul electrificat, datorită sistemului de propulsie hibrid. Însă constructorul suedez pare să țină neapărat să ne demonstreze teorema „buturugii și a carului”, totul pornind de la recordul modelului Chiron din categoria 0-400-0. Cu aproximativ doi ani în urmă, Juan Pablo Montoya impunea un respectabil timp de 41,96 secunde. Foarte curând Koenigsegg a replicat cu o Agera RS și noi recorduri, de 36,44 și 33,29 secunde. Iar acum și-a demonstrat și Regera calitățile de sprinter, cu un parcurs de doar 31,49 secunde, realizat pe pista aeroportului Råda din Suedia.

Francezii de la Peugeot și Citroen au avut treabă la început de toamnă, vizitând împreună expoziția SVDL – Salon des Véhicules de Loisirs – desfășurată la Paris, Le Bourget, în Franța. Ambele companii par să fi împărtășit aceeași idee de bază – cele două concepte de la SVDL sunt gândite pentru a permite călătorii în teren accidentat nu foarte dificil, cu posibilitatea de a campa peste noapte în mijlocul naturii. Citroën SpaceTourer The Citroënist Concept are numele cel mai mare, însă este ceva mai mititel decât fratele Boxer 4×4 – este o auto-rulotă cu acoperiș tip „pop-up”. Oferă spațiu pentru două persoane, cu o zonă de depozitare gândită special pentru o bicicletă. În zilele ploioase distracția este asigurată de cabinetul multimedia – dotat cu birou și TV. Sistemul de propulsie este unul standard: BlueHDi de 2 litri  și 150 CP, transmisie manuală și tracțiune integrală.

(Video) Cu recorduri, în camping la SVDL

Boxer 4×4, în schimb, oferă spațiu pentru trei persoane la SVDL, iar propulsia este asigurată de versiunea mai puternică BlueHDi 165, cu 165 CP și 370 Nm – sistemul 4×4 nepermanent fiind controlat manual/automat de la bord. Boxer 4X4 Concept pare și mai pregătit de aventuri în sălbăticie, cu o gardă la sol crescută cu 30/50 mm (față/spate), pneuri dedicate de la BF Goodrich, opt LED-uri plasate deasupra parbrizului, o canoe pe acoperiș – plus o bicicletă electrică eM02 FS Powertube atașată în spate. În plus, interiorul dotat cu un spațiu util de 10 mp include o baie, o chicinetă și o zonă de dormit îmbrăcată în Alcantara, în timp ce podeaua a fost realizată din material plastic reciclat.  

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE