Auto util

Lista oilor negre in domeniul asigurarilor auto

asigurari auto

Toti soferii stiu ca atunci cand detin o masina inmatriculata cu care circula trebuie sa incheie o asigurare RCA. In caz contrar, amenzile sunt foarte mari si in plus, se vor retine certificatul de inmatriculare si numerele autovehiculului. Mai mult de atat, o paguba produsa in cazul unui accident, va fi suportata de soferul vinovat, daca acesta nu detine o polita de asigurare.

Cei mai multi dintre soferi inteleg ca trebuie sa respecte legea, inteleg si companiile de asigurare?

La finalul anului trecut, piata asigurarilor RCA a fost asaltata de nemultumirile soferilor care reclamau societati mari de asigurari. Se intampla ceea ce nu trebuia sa se intample, in sensul in care problemele au fost generate de societati care detin peste 70% dintre asigurarile de pe piata romaneasca – City Insurance, Euroins si AsiromVIG SA.

Cu un an inainte (2016), un raport ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), realizat pentru primul semestru al anului, arata ca dintr-un total de 135.709 dosare de dauna pentru polite de asigurare obligatorie auto RCA avizate, doar 111.751 au fost platite, 22.171 dosare nu au fost finalizate si un numar de 1.787 de dosare au fost respinse.

In acelasi raport se preciza ca cea mai mare durata medie de plata a daunelor a fost inregistrata la City Insurance – chiar si cu 69,37 zile. Nici AsiromVIG SA nu sta prea bine la acest capitol, durata medie de plata a daunelor in cazul sau fiind de 22,6 zile. Euroins urmeaza aceste companii cu 11,58 zile. Raportul ASF arata de fapt ca nu se respecta termenul stabilit legal, de 10 zile.

Nici in 2017 situatia nu s-a schimbat. Potrivit unui alt raport ASF, in primul semestru al anului trecut au fost inregistrate nu mai putin de 4.698 de reclamatii – 2.161 dintre acestea fiind depuse de catre soferi. 99,10% dintre reclamatii au fost facute impotriva societatilor de asigurare. Din nou, City Insurance ocupa primul loc in topul societatilor care nu platesc la timp despagubirile – cu 647 reclamatii. Urmeaza Euroins, cu 575 reclamatii si Asirom VIG SA cu 535 reclamatii. Practic, top 3 in 2016 nu se schimba nici in 2017, ci doar ordinea locurilor 2 si 3.

Ce reclama soferii in legatura cu serviciul de asigurare RCA?

In 1890 de cazuri, conducatorii auto au reclamat neplata despagubirilor sau faptul ca li s-a facut doar partial plata acestora. Exista, de asemenea, reclamatii cu privire la faptul ca nu au fost respectate termenele de constatare/constatare suplimentara sau solicitarile pentru recalcularea valorii despagubirilor.

In urma reclamatiilor pe care le-au facut, celor mai multi dintre soferi li s-a facut dreptate de catre autoritati si in consecinta, societatile de asigurare reclamate au platit despagubirile solicitate in dosarele de dauna deschise.

Societatile de asigurare mai putin cunoscute castiga teren

Pusi in fata unor probleme create de societati mari de asigurare, soferii isi indreapta atentia catre brokeri de asigurari, precum Romasig.ro, pentru a fi siguri ca, in numele lor, acestia vor negocia cu societatile de asigurare cele mai bune conditii pentru solutiile stabilite in faza de analiza. Procedand astfel, soferii pot beneficia chiar si de RCA ieftin, dincolo de alte avantaje.

Echipa AMS

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE