Auto util

Internet of Things (Iot) aduce schimbări majore și în industria auto

iot

Născut la mijlocul secolului XX, internetul ne-a schimbat viața radical din mai toate punctele de vedere. Acum, la aproximativ 70 de ani de la acest moment de referință în istoria omenirii, vorbim din ce în ce mai des de Internet of Things (Internetul Obiectelor), concept inventat de britanicul Kevin Aston în anul 1999, ce urmează să revoluționeze mai toate tipurile de industrie de pe planetă în următorii ani.

Una dintre industriile în care Iot își face din ce în ce mai simțită prezența este cea auto, tot mai multe autovehicule de ultimă generație fiind conectate în permanență la internet și capabile să ,,comunice’’ între ele datorită senzorilor instalați. Aceste autovehicule dotate cu Iot utilizează tot felul de senzori smart, camere video, microfoane și alte device-uri, reușind să ofere celor ce le folosesc multiple beneficii, o mai mare siguranță în trafic și în același timp o experiență cu totul nouă.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii companiei tehnologice Gartner, nu mai departe de anul 2020 vom avea pe șosele în jur de 250 de milioane de mașini ce vor utiliza diverse soluții de conectivitate, formând o rețea uriașă. Tot la capitolul previziuni, merită să menționam faptul că mulți experți din industria auto sunt de părere că ne apropiem cu pași repezi de momentul în care mașinile complet autonome vor fi disponibile pe piață.

Conform unui material publicat pe hackernoon.com, Modelul S de la Tesla posedă o funcție Autopilot care permite mașinii să accelereze, să frâneze, să schimbe benzile, să fuzioneze cu traficul și să depășească alte mașini fără nici o intervenție din partea conducătorului auto, însă compania susține cu tărie faptul că șoferul trebuie să rămână (cel puțin deocamdată) cu mâinile pe volan în permanență, pentru a prelua controlul ori de câte ori acest lucru va fi necesar.

Nu trebuie să uităm că vorbim totuși de o tehnologie ce părea incredibilă în urmă cu câțiva ani, iar accidentele înregistrate de o parte din șoferii modelului Tesla S care foloseau sistemul Autopilot nu sunt deloc puține. Situația este normală, deoarece specialiștii de la Tesla (și nu numai) lucrează în permanență la îmbunătățirea sistemului Autopilot. Prin urmare, va mai trece totuși ceva timp până vom putea urca complet liniștiți pe bancheta din spate, iar mașina ne va duce singură la destinație, în timp ce noi ne vom relaxa citind presa, vorbind cu prietenii pe rețelele de socializare, urmări filme, seriale sau meciuri, juca pacanele pe net sau orice alte jocuri video vom dori.

Un alt efect al Internetului Obiectelor în domeniul industriei auto ar putea fi micșorarea granițelor dintre industria auto și cea IT. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că o parte din companiile tehnologice reprezintă o componentă esențială a industriei auto, însă nivelul de implicare al acestora va crește semnificativ în următorii ani. Mai mult, este posibil ca aceste companii tehnologice să producă în cele din urmă propriile autovehicule, în timp ce producătorii auto ar putea dezvolta, la rândul lor, propriile companii tehnologice.

 

 

Sursa foto: https://stock.adobe.com

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE