Auto util

În liniștea serii

Dan Athanasiu, despre neînțelegerile dintre automobiliști, motocicliști, scuteriști și pietoni. De ce există conflicte? Respectul primit este mai de durată decât cel luat.

09zgomot_CP

Pe vremuri, când eram copil, obișnuiam să pun pe roata bicicletei Pegas un pahar de plastic pentru a face cât mai mult zgomot. Între timp, am terminat clasele primare și mi-a trecut! Dar băiețeii de orice vârstă din ziua de azi, doar în șlapi, bermude și cu șuncile la vedere, călare pe scutere de doi lei trezesc nopțile câte un întreg cartier. Cu tobele „aranjate“, vor să arate cât sunt de „mucho-macho“. Este o modă care pare că nu se mai termină. E foarte posibil că și din cauza unor astfel de apucături gălăgioase, scuzabile la copiii sub 14 ani, vor avea de suferit și scuteriștii cu capul pe umeri. Cum ar putea fi identificați și pedepsiți cei care nu gândesc normal, decât prin obținerea unui permis de conducere? Așa va fi de anul viitor, și nu pot decât să mă bucur. Din păcate, nu-mi pun mari speranțe în aplicarea sancțiunilor, căci nu am văzut încă vreun motociclist tras pe dreapta pentru zgomot în exces, așa că și în cazul scuterelor, slabe speranțe.

Există voci, mai ales printre cei care au motociclete rapide, că eșapamentul zgomotos îi ferește de neatenția unor șoferi.  Cum pot eu să-l protejez pe cel care merge în spatele sau în fața mea cu motocicleta sau scuterul? Este puțin absurd. Dacă mopedistul se deplasează între benzi, atunci doar Cel de Sus să-l protejeze, căci puterile și reflexele mele sunt omenești. La fel și pe cel care vine pe drumul cu prioritate, cu de vreo două ori viteza legală, cu toate tobele lui sparte. Și are pretenția ca toată lumea să-l audă, să-l vadă și să-i facă loc.

Oricum, dacă fiecare vehicul ar face atât zgomot pe cât de fragilă este încărcătura sa, atunci autobuzele ar trebui să aibă o sirenă de vapor, iar cisternele cu lichide inflamabile ar avea nevoie de o sirenă antiaeriană. Iar tricicletele și cărucioarele de copii propunem să fie echipate măcar cu goarne pneumatice și lămpi stroboscopice.

_RBC9559

Până una-alta, a venit iarna și multora nu le mai arde să se dea cu scuterul sau cu motoreta tunată. De acum până la primăvară, voi avea liniște. În fiecare noapte. Ca și până acum însă, am tot respectul și încerc să-i feresc pe cei care dau dovadă de un minim de bun-simț în trafic, indiferent de câte roți au. Vine iarna, bine-mi pare!

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE