Știri

Harman ne îndeamnă la relaxare tehnologică la CES

Harman International, compania protagonistă anul trecut a unei achiziții record de aproximativ 8 miliarde de dolari, când a devenit subsidiar Samsung Electronics, a luat cu asalt – unul calm și senin – Consumer Electronics Show din Las Vegas.

Sinceri să fim, nu suntem siguri că prima dintre ideile prezentate de Harman are vreo utilitate într-un automobil – compania a decis ca în locul unui pavilion vitrat de mari dimensiuni să monteze un display gigantic denumit MoodRoof, ca parte a suitei de entertainment Moodscape. Conform Harman, producătorii auto cu viziuni de automatizare a modelelor proprii „pun accent din ce în ce mai mult pe interiorul automobilului ca o zonă de relaxare și focalizare a preocupărilor cotidiene”, Moodscape reprezentând strategia sa de a oferi cât mai multă… relaxare. Astfel, tehnologia are ca scop complimentarea activităților zilnice ale unei persoane cu imagini – provenite de la imensul display MoodRoof – și sunete relaxante, prezentând spre exemplu scene din natură, o pădure sau un recif de corali subacvatic…


O idee mult mai interesantă – chiar și cu sunetele/imaginile naturii rulând constant nu ne imaginăm cum Moodscape și MoodRoof ne-ar putea scăpa de nervii din traficul din București, spre exemplu – pare a fi însă noul sistem „Configurable Entertainment”. Acesta este destinat serviciilor de transport partajate, gen Uber sau Taxify, și are drept obiectiv oferirea unei ambianțe audio complet separate fiecărui ocupant al unui automobil de tip „ride-hail”.


Nu în ultimul rând, Harman a mai prezentat – la bordul unui Maserati GranCabrio în valoare de peste 300.000 de dolari (cu precizarea companiei că poate fi replicat în orice tip de automobil) – și noul concept denumit simplu „Digital Cockpit”. Harman de această dată ne prezintă o idee care ar merita cu siguranță implementată – pe lângă instrumentarul de bord digital, întreaga planșă de bord este de acum formată din mai multe display-uri OLED.


Astfel, pe zona mediană, acolo unde am avea de obicei numeroase butoane și cadrane rotative, specialiștii Harman au montat un ecran touchscreen OLED curbat, destinat să preia funcțiile clasice, dublat de doar trei rondele circulare și complet configurabile. Astfel cele trei cadrane, la rândul lor cu mici display-uri OLED încorporate, pot oferi acces către diverse funcționalități – setările AC, un ceas sau chiar asistenți AI de genul Microsoft Cortana sau Amazon Alexa. Desigur, piesa de rezistență este reprezentată de fapt de masivul ecran OLED touch ce ocupă întreaga parte superioară a planșei de bord – el este nu doar retractabil, ci poate fi inclusiv utilizat în același timp de șofer și pasager, ambii având acces separat la diverse funcționalități.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

abonamente auto motos si sport

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE