Știri

e-Expert vine la Peugeot, Kia se gândește la EV

e-Expert vine la Peugeot, Kia se gândește la EV

e-Expert este al treilea membru al familiei de utilitare electrice de la PSA, după Opel Vivaro-e și Citroën ë-Jumpy. Kia Europa are planuri de îmbunătățire a vânzărilor din segmentul EV.

Peugeot își extinde gama în segmentul utilitarelor prin adăugarea unei versiuni motorizate 100% electric – e-Expert. Noua versiune păstrează stilul robust al versiunilor cu motor termic, completat însă și de o serie de mici detalii: emblema leului își schimbă culoarea în funcție de unghiul de vizualizare (dacă se alege pachetul „Look”), grila intermediară este modificată, iar la interior apare noul sistem „e-Toggle” pentru controlul funcțiilor cutiei de viteze.

e-Expert vine la Peugeot, Kia se gândește la EV

Caracteristicile tehnice sunt însă identice pentru toate trei modelele – chiar dacă e-Expert vine cu trei opțiuni pentru puterea motorului electric: Eco (60 kW, 190 Nm), Normal (80 kW, 210 Nm) și Power (100 kW, 260 Nm). Evident, la bază stă aceeași platformă modulară multi-energie EMP2 (Efficient Modular Platform), iar trenul de rulare electric este similar cu cel utilizat de noile Peugeot e-208 și e-2008, fiind însă modificată cutia de viteze pentru constrângerile legate de capacitatea de încărcare a vehiculelor comerciale.

e-Expert vine la Peugeot, Kia se gândește la EV

Performanțele (în modul POWER) sunt următoarele: 130 km/h viteză maximă, accelerație 0-100 km/h în 13,1 secunde, 1000 m cu start de pe loc 35,8 s și repriza de la 80 la 120 de km/h în 12,1 s. Bateria litiu-ion are aceleași valori – 50 sau 75 kWh, cu autonomie de până la 230 sau 330 km. Modurile de încărcare sunt cât se poate de flexibile: priză standard (8 sau 16 A), wallbox (74, sau 11 kW) și stații publice DC de 100 kW pentru SoC 80% în 30 sau 45 de minute. Volumul util este aceleași cu cel oferit de variantele cu motor termic, sarcina utilă fiind de până la 1275 kg.

e-Expert vine la Peugeot, Kia se gândește la EV

Kia Motors a prezentat recent detalii suplimentare despre orientarea strategiei sale globale către automobilele electrificate, după recordul de vânzări înregistrat de EV-urile sale în Europa, în primul trimestru al anului. Acestea au crescut cu 75% în comparație cu aceeași perioadă din 2019, până la 6811 exemplare. Kia plănuiește să aibă în gamă 11 automobilele EV la nivel global până în 2025, iar primul model din noua generație de automobile 100% electrice Kia va fi lansat în Europa în 2021, fiind construit pe o platformă unică, proiectată special.

e-Expert vine la Peugeot, Kia se gândește la EV

Acesta va fi un model crossover ce va oferi o experiență de utilizare futuristă și – mai ales – o autonomie de peste 500 de kilometri cu o singură încărcare, precum și un timp de încărcare rapidă de sub 20 minute. În plus, fiecare linie nouă de modele care va fi lansată în Europa de acum înainte va oferi cel puțin o versiune de propulsie electrificată – mild-hybrid, full-hybrid, plug-in hybrid sau electric.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE