Știri Tehnologie

CES 2018 face iar casă bună cu tehnologiile auto

Consumer Electronics Show este de ceva vreme o adevărată rampă de lansare pentru producătorii auto, iar ediția din 2018 nu face excepție – aducând în premieră câteva tehnologii cu adevărat interesante.

Desigur, cu show-ul din Las Vegas programat pentru perioada 7-12 ianuarie, nu toți constructorii auto și-au dezvăluit deja premierele – vă promitem însă că le vom acorda atenția cuvenită la momentul oportun. Până atunci, vă putem spune că deja ne-au atras atenția câteva. Spre exemplu, Mercedes-Benz a anunțat încă din Decembrie – când au oferit și un preview al sistemului în interiorul noii generații A Class – lansarea în cadrul CES 2018 a noului sistem de infotainment Mercedes-Benz User Experience (MBUX). De la Nissan avem în schimb un sistem ceva mai futurist… și probabil mai greu de acceptat de către unii: este vorba despre o tehnologie „brain-to-vehicle”, ce folosește un sistem de senzori montați pe un aparat amplasat pe capul șoferului pentru a măsura undele creierului. Cu ajutorul tehnologiei sistemele de asistență a șoferului vor putea „anticipa” anumite mișcări – ajustarea poziției volanului sau a pedalelor, spre exemplu – și vor acționa în consecință, asigurând un timp de răspuns mai rapid cu 0,2 – 0,5 secunde.


În schimb, Toyota – prin intermediul Toyota Research Institute, va aduce la CES noul demonstrator al tehnologiei automatizării „Platform 3.0” – un model Lexus LS 600h L evoluat față de modelele anterioare, care acum ascunde senzorii mai bine decât în trecut. TRI a dotat noua platformă tehnologică și cu cele mai noi dispozitive – LIDAR Luminar la 360 de grade cu patru senzori high-definition LiDar pe acoperiș și cu elemente LiDar cu rază scurtă de acțiune amplasate mai jos pe caroserie – urmând ca producția în serie mică să înceapă din această primăvară în cadrul Prototype Development Center din Michigan, SUA.


Honda și Hyundai, spre exemplu, se vor axa pe zonele autonomous și ale roboticii. Despre constructorul sud-coreean puteți citi mai multe aici. Honda în schimb va aduce la CES ultimele sale noutăți din domeniile roboticii, inteligenței artificiale și ale soluțiilor energetice – cele patru mașinării (între ele un model off-road autonom) ale noului concept 3E (Empower, Experience and Empathy) Robotics dar și „Mobile Power Pack World” – o suită de soluții din domeniul energiei, destinate inclusiv automobilelor electrice.

PUBLICITATE

ABONAMENTE

abonament ams

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

EVENIMENTE

PUBLICITATE