Auto util

4 lucruri pe care le vei ști despre mașina ta peste 5 ani și pe care ar trebui să le știi acum

Starlubricants@AmsonlineExistă câteva lucruri foarte importante legate de mentenanța mașinii tale pe care este bine să le știi acum.

Mașinile moderne nu mai au nevoie de la fel de multă atenție ca în urmă cu 50 de ani. Cu toate acestea, nu trebuie să te deresponsabilizezi în totalitate, deoarece există câteva aspecte de care trebuie să ai grijă începând din clipa în care bagi pentru prima dată cheia în contact.

Dacă citești manualul autovehiculului, te vei simți copleșit de numărul de lucruri pe care ar trebui să le știi și să le faci pentru a menține buna funcționare a mașinii tale. Cu toate acestea, simplificând lucrurile la maximum, constatăm că există câteva aspecte foarte importante cărora trebuie să le acorzi o atenție maximă.

Acestea sunt, de fapt, lucrurile pe care oricum le vei afla despre mașina ta în decurs de maximum 5 ani, după primele defecțiuni tehnice, și pe care îți vei dori să le fi știut în acest moment:

 1. Uleiul de motor

Se spune că uleiul este pentru mașină ca sângele pentru organism. Uleiul este cel care menține funcționarea optimă a elementelor componente ale autovehiculului. Odată cu trecerea timpului, gazele de eșapament de la cilindri și chiar mici bucăți de metal vor contamina uleiul și îi vor reduce eficiența. De asemenea, căldura motorului generează o reducere a vâscozității uleiului, fapt ce va afecta negativ modul în care reușește să lubrifieze motorul și va genera o uzare accelerată a elementelor sale componente.

Pentru a fi sigur că motorul tău va funcționa cât mai mulți ani la parametri optimi, cumpără întotdeauna ulei de calitate, specific pentru marca mașinii tale, precum aceste uleiuri de motor.

În plus, schimbă uleiul la timp. Din fericire, vechea regule de schimbare a uleiului la fiecare 5.000 de km parcurși sau la 3 luni nu mai este de actualitate. Citește manualul autovehiculului și află ce recomandă producătorul auto. Spre exemplu, în multe cazuri vei constata că producătorul recomandă schimbarea uleiului la fiecare 8.000, 12.000 sau chiar 16.000 de km parcurși. Respectă această regulă pentru ca autovehiculul tău să funcționeze în mod ideal timp de cât mai mulți ani.

 1. Filtrul de aer

Filtrul de aer este mai important decât crezi. Un filtru de aer înfundat va crește consumul de combustibil al autovehiculului, va micșora numărul de cai putere și va duce la avarierea motorului.

Frecvența cu care trebuie să schimbi filtrul de aer depinde de două lucruri: câți kilometri parcurgi pe an și care sunt condițiile atmosferice în care conduci de obicei mașina. Spre exemplu, în mediul urban, unde praful și mizeria din aer sunt la un nivel foarte ridicat, filtrul de aer trebuie schimbat în același timp cu uleiul sau cel mult la 10.000 de km parcurși. Există, însă, și situații în care filtrul de aer se înfundă și devine inutilizabil după mai puțin de 2.000 de km.

 1. Plăcuțele de frână

Evident, frânele sunt foarte importante, însă „important” nu înseamnă și „complex”. Durata de viață a plăcuțelor de frână depinde foarte mult de stilul tău de conducere, de greutatea vehiculului, de calitatea plăcuțelor și de starea în care se află discurile de frână.

Dacă ai un stil de conducere agresiv, plăcuțele de frânsă se vor uza mai repede. Dacă mergi cu mașina mai mult în oraș, situația este similară.

Unul din semnele care îţi arată că plăcuţele de frână s-au uzat este scârţâitul metalic produs de fiecare dată când calci pedala de frână. În plus, majoritatea autoturismelor noi sunt prevăzute cu senzori şi pe plăcuţele de frână, care indică momentul în care s-au uzat peste limita admisă.

Un alt semn că plăcuţele pot fi uzate este momentul în care simţi că nu mai ai acelaşi control asupra maşinii, care fie că trage într-o parte (în special la frânare), fie distanţa de frânare se măreşte considerabil.

 1. Cauciucurile

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cumperi cauciucuri de calitate. În plus, nu combina niciodată anvelopele radiare cu cele de alt tip.

Fă-ți un obicei și din a verifica presiunea roților. O presiune prea mică afectează stabilitatea și chiar direcția mașinii, ceea ce înseamnă o mai mare nesiguranță pe șosele și un consum mai mare de combustibil.

În plus, este indicat ca după fiecare 10.000 de km să muți cauciucurile între ele pe diagonală: dreapta – față cu stânga – spate și stânga – față cu dreapta – spate.

(P) Articol realizat împreună cu Starlubricants.ro

Foto: shutterstock.com/Monkey Business Images

Echipa AMS

1 comentariu

Click aici pentru a comenta

 • Foarte important!!!
  Cauciucurile se schimba conform schitei date de producator in cartea tehnica a masinii si nu altfel.
  Caucucurile au si sens de rotire unele, cf schemei voastre acesta se schimba ceea ce duce la disfunctionalitati.

  Cam pare scris dupa urche articolul asta…

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE